Szitanyomás

2008.04.16. 08:00 | Meistro | 2 komment

Címkék: póló szita egyedi szitanyomás

Az egyik legelterjedtebb technológia a világon. Az eljárás a következő (egyszerűen, textil esetén általában):

Először ugye el kell készíteni a “designt”. Ha ez többszínű akkor színenként szét kell bontani. - Figyelem! Nincs színkeverés (tudtommal), tehát a narancs és a citrom kettő különböző színnek minősül, holott az egyik a másikből és egy harmadikból kikeverhető lenne. - Manapság ezt leginkább digitális úton csinálják. A mintákat ezután egy átlátszó fóliára nyomtatják (gondolom régebben átrajzolták, valaki homályosítson már fel!)

Most elkészítjük magát a szitát. Lehet készen beszerezni különböző méretűeket (már filmmel bevonva). Kissé old schoolabb ha magunk csináljuk a keretet, belefeszítjük a szitát (régebben selyem ma már műanyag), erre felvisszük a fényérzékeny anyagot (film vagy emulzió) és megszárítjuk. Ekkor fogjuk a korábban elkészített fóliákat, a szitát és betesszük egy levilágító kézi készülékbe (na inkább egy asztal méretű valami). Ebben a folyamatban fog megtörténni az, hogy a fényérzékeny filmünk a szitán szépen megkeményedik ott ahol közvetlenül éri az erős fény. Ott meg ugye sokkal képlékenyebb marad ahol a mintán keresztül éri a lámpa fénye. A képlékeny részt szépen kimossuk, így a festék csak ezeken a helyeken tud áthaladni.

Ha ezzel megvolnánk akkor tulajdonképpen készen van a szitánk. Ezt rögzítjük egy (általában forgó) asztalon, úgy hogy a keret felhajtható maradjon, mivel ez alá tesszük a szitázandó anyagot. A keretet lehajtva, festéket öntünk rá, majd azt egy célszerszámmal végighúzzuk a szitán. Ezt annyiszor ahány szín van, persze mindig az adott színhez tartózó szitával.

Videó, előnyök, hátrányok hajtás után

Előnyök:

  • tartós, nagyon
  • valszeg neked is van otthon íly módon készült pólód
  • gyors
  • sok féleanyagra lehet szitázni
  • nagy mennyiségben nagyon olcsó (mondhatni a legolcsóbb)

Hátrányok

  • kb. 10 darab alatt nem éri meg megcsinálni (a szita kb költsége úgy 5000 HUF)
  • asszem más nincs is

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://polok.blog.hu/api/trackback/id/tr54417433

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: please click the up coming document 2017.09.28. 19:32:55

Employment reinstatement letter - keuqukv

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orgone · http://www.org1.hu/ 2008.04.17. 12:07:03

"a narancs és a citrom kettő különböző színnek minősül, holott az egyik a másikből és egy harmadikból kikeverhető lenne."

és az is, tehát a szitázásnál is lehet ilyen keveréseket létrehozni ha transzparens festékeket használsz.

Régebben valóban kézzel tussal, vagy más anyaggal vitték át fóliára a designt, akkoriban még nem voltak festékek (a bűnös szotyializmusban ez tiltott szakma volt) és egy festék receptért egy zsiguli árát adták.
Olyan jó hogy vége és nem jön újra el! :)

Fontos még az hogy ha nemtudod milyen alapanyagokhoz milyen kiegészítőket kell keverni és azt hogyan fikszálod, akkor ne csodálkozz azon hogy egy mosás után kijön a minta.

rákember 2008.05.13. 22:18:45

Hali. Egy kis segítséget szeretnék kérni. Most szeretnénk belevágni póló készítésbe, de egyedi márkával. Valakit kérdezhetnék a technikai okosságokkal kapcsolatban?

Kenyérrevaló

Licenc

Creative Commons Licenc

Anyám

Pólóblog - Kedvenc pólód a neten

Pólókról írni, építészetről táncolni.

Segíts!

Küljd képet magadról amint kedvenc pólódban feszítesz!

Írj mindenképpen, ha már rendeltél külföldi oldalakról pólót, vagy hasonló terméket! Persze itthoni tapasztalataidra is kiváncsiak vagyunk!

Te is írnál ide, vagy tudsz egy jó oldalt?

Pólót árulsz? Hirdetnél? Rólad is írjunk?

Van egy jó ötleted ami pólóra is kerülhetne?

Bármelyik esetben írj levelet ide: info kukac poloblog.hu

Friss kommentek

  • ani20: Szépek a pólók!:) (2010.01.20. 13:02) Valentin napi ajánló
  • Fitz: Jaja, Tomcat egy fax, nem bírja a kritikát. (2008.09.30. 09:47) a tomcat féle poló
  • Meistro: irj egy mailt az info kukac poloblog.hu cimre (2008.08.20. 18:41) Achtung! Achtung!
  • rákember: Hali. Egy kis segítséget szeretnék kérni. Most szeretnénk belevágni póló készítésbe, de egyedi már... (2008.05.13. 22:18) Szitanyomás
  • kukac7: keszitettem mar naluk sajati mintas polot neten. korrektek voltak, 4ezerert ki is kuldtek. (2008.04.21. 14:13) Pólómánia.hu
süti beállítások módosítása