Flokkolás

2008.04.14. 07:57 | Meistro | 1 komment

Címkék: póló flokk pólómánia

Előre mondom, hogy ha hülyeséget írok akkor üvöltsetek le és persze javítsatok ki!

No tehát a flokkolás (pontosabban a transzfer flokkolás). Viszonylag egyszerű móka, nagyon sok rétűen használják. Lényege, hogy millió kis szövetdarabot az adott felületre juttatnak és így egy más minőséget láttatnak velünk. Jellemző alkalmazása pl gépjárművek beltere.

Na de mi most ugyebár pólókról beszélünk. Hát itt leginkább a plotterrel különleges fóliáből kivágott, hőpréssel a textilre fixált mintákról/feliratokról beszélhetünk. Ez a fólia lehet sima (flex) vagy bársonyos (flock) tapitású. Sajnos mivel a plotterrel való vágást és a vasalást színenként külön kell elvégezni, ezért a többszínű emblémák elkészítése igen bonyolult, nem gazdaságos és persze általában drágább is.

Magához a plotteres vágáshoz úgynevezett vektorgrafikára van szükség. Nem ez nem kép és nem is az ami kijön a fényképezőgépből. Sőt teljesen ellentetje. A vektorgrafika - már a nevében is benne van - vektorokból azaz vonalokból áll, egész pontosan körvönalakból. Ennek mentén halad a vágógép és szabja ki az adott motívumot. Itt szintén előjön az egyszerűség és a színek számának a korlátoltsága.

Előnyök:

  • tartós, tényleg
  • nem nagyon fakul
  • sötét alapon is szép
  • sok színben elérhető
  • 2 fajta felület

Hátrányok:

  • szerintem az egyik legnagyobb az hogy csak 30°C-on mosható és csak kifordítva vasalható, mert a fólia megolvadhat és lekophat
  • semmi színátmenet
  • vektorgrafika szükséges hozzá (sok pepecs tud vele lenni)
  • maximum 2 színt érdemes használni a mintákban

Itthon a Pólómánia.hu használja ezt a technológiát leginkább, mást nem nagyon ismerek. Ezt a céget se annyira, még nem volt szerencsém hozzájuk, de ha majd ha szerzek tőlük valamit akkor megosztom azt is véletek.

A bejegyzés trackback címe:

https://polok.blog.hu/api/trackback/id/tr84417419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orgone · http://www.org1.hu/ 2008.04.17. 12:27:28

Flokkolást mi is készítettünk már, csak annyira behatárolt a felhasználhatósgá hogy nem tervezünk ilyesmit.

Szerintem komoly hátránya hogy vastag lesz tőle a póló, nem lélegzik és egy szép nyári napon egy nagy méretű mintában, a nagyon nagy melegben belekomposztálodhatunk.

Azt tapasztaltam hogy nem fakul semennyire, de ha nem kifordítva mosod akkor a mosógép szépen elkezdi koptatni a felületét.

Az élettartama pedig tényleg nagyon jó, ha a megfelelő ember, megfelelő hőmérséklettel és megfelelő ideig nyomta rá, ezt fajtája vállogatja mert sokféle flokkfólia van.

Kenyérrevaló

Licenc

Creative Commons Licenc

Anyám

Pólóblog - Kedvenc pólód a neten

Pólókról írni, építészetről táncolni.

Segíts!

Küljd képet magadról amint kedvenc pólódban feszítesz!

Írj mindenképpen, ha már rendeltél külföldi oldalakról pólót, vagy hasonló terméket! Persze itthoni tapasztalataidra is kiváncsiak vagyunk!

Te is írnál ide, vagy tudsz egy jó oldalt?

Pólót árulsz? Hirdetnél? Rólad is írjunk?

Van egy jó ötleted ami pólóra is kerülhetne?

Bármelyik esetben írj levelet ide: info kukac poloblog.hu

Friss kommentek

  • ani20: Szépek a pólók!:) (2010.01.20. 13:02) Valentin napi ajánló
  • Fitz: Jaja, Tomcat egy fax, nem bírja a kritikát. (2008.09.30. 09:47) a tomcat féle poló
  • Meistro: irj egy mailt az info kukac poloblog.hu cimre (2008.08.20. 18:41) Achtung! Achtung!
  • rákember: Hali. Egy kis segítséget szeretnék kérni. Most szeretnénk belevágni póló készítésbe, de egyedi már... (2008.05.13. 22:18) Szitanyomás
  • kukac7: keszitettem mar naluk sajati mintas polot neten. korrektek voltak, 4ezerert ki is kuldtek. (2008.04.21. 14:13) Pólómánia.hu
süti beállítások módosítása